Français Français | Eur (€)
Available languages Nederlands Nederlands English English German German Español Español
Available currencies
  

Nouvelles

Helft van Nederlanders wil wifi tijdens vakantie

Nederlanders willen een WiFi verbinding tijdens de vakantie. Zo, niet dan laat ruim 52% de accommodatie links liggen, dat blijkt uit onderzoek van Corendon Vliegvakanties.

In 2013 is 93% van de Nederlandse bevolking met vakantie geweest, voornamelijk in landen binnen Europa (66%). Ook Nederland is een geliefde vakantiebestemming geweest, twee van de vijf Nederlanders (40%) is in 2013 in eigen land met vakantie geweest en slechts  8% is vorig jaar helemaal niet met vakantie geweest.

Negatief reisadvies vaak genegeerd

Vakantiegangers laten zich niet goed informeren over veiligheidsadviezen. Twee van de vijf Nederlanders (39%) controleert vóór vertrek niet het actuele reisadvies en 12% negeert zelfs een negatief reisadvies. 64% annuleert de vakantie bij een negatief reisadvies en een kwart (24%) ziet af van de vakantie zodra er een gevaarlijke situatie is ontstaan, terwijl er (nog) geen negatief reisadvies is gegeven.

Niet met vakantie zonder Wi-Fi

Hoewel 70% van de Nederlanders zegt twee weken zonder internet op vakantie te kunnen, zegt bijna de helft (47%) dat niet te willen. Voor ruim de helft van de bevolking (52%) is de aanwezigheid van Wi-Fi op de vakantiebestemming belangrijk bij het bepalen van de vakantie; voor 1 op de 5 Nederlanders is het zelfs van cruciaal belang. Drie kwart van de bevolking (76%) bekijkt zijn of haar e-mail op reis en 17% leest ook zakelijke e-mails. Ook sociale media worden massaal gebruikt: ruim de helft van de bevolking (51%) zegt actief te zijn op sociale media tijdens de vakantie; waarvan 57% dagelijks. Het populairste sociale medium is Facebook (47%).

Mannen romantischer tijdens de vakantie dan vrouwen

Kan een vakantieliefde blijvend zijn? Drie van de vijf mannen denken van wel! 30% van de mannen wordt op vakantie sneller verliefd dan thuis. Daarmee zijn mannen romantischer ingesteld dan vrouwen, want slechts 20% van de vrouwen gelooft in vakantieliefdes en 21% zegt sneller verliefd te worden op vakantie. Hoewel vakanties vaak bol staan van romantiek, blijft extra seks meestal uit. Zo zegt 47% van de Nederlandse vakantiegangers op vakantie evenveel seks te hebben als thuis. Slechts 22% zegt vaker op vakantie de liefde te bedrijven.

Nederlanders zijn niet gierig tijdens de vakantie

Nederlanders houden vakantie-uitgaven goed in de gaten. 71% houdt de uitgaven bij en 61% bepaalt van tevoren hoeveel geld er maximaal uitgegeven wordt tijdens de vakantie. Toch gaan mannen nonchalanter met geld om dan vrouwen. Zo stelt slechts 55% van de mannen voor vertrek een budget op, versus 66% van de vrouwen. 68% van de mannen houdt tijdens de reis de uitgaven in de gaten, versus 73% van de vrouwen. Desondanks is 30% van de Nederlanders wel eens negatief verrast geweest over de uitgaven tijdens de vakantie. En hoewel Nederlanders vaak worden afgeschilderd als gierig, geeft 41% van de Nederlanders meer fooi tijdens vakantie dan dat zij thuis doen.

Corendon Vakantie Onderzoek

De onderzoeksresultaten zijn afkomstig uit het Corendon Vakantie Onderzoek dat in december 2013 is afgenomen bij 1050 respondenten met een leeftijd van 18 – 60+ jaar die minimaal één keer op vakantie zijn geweest in de afgelopen 5

May 23, 2014Meer Nederlandse ouderen op vakantie

Het aantal vakantiegangers van 55 jaar en ouder is door de veroudering van de na-oorlogse geboortegolf gestegen van 2,8 miljoen in 2002 naar 3,5 miljoen in 2012. Deze 55-plussers gaan gemiddeld vaker dan jongeren op vakantie. Ongeveer een op de drie ouderen met een laag inkomen gaat niet op vakantie.

75% van de ouderen op vakantie

In 2012 is drie kwart van de Nederlanders van 55 jaar of ouder op vakantie geweest. Dat aandeel is gelijk aan dat van tien jaar geleden. Doordat het aantal 55-plussers met een kwart is toegenomen groeide ook het aantal oudere vakantiegangers sterk. Het steeg van 2,8 miljoen in 2002 naar 3,5 miljoen in 2012. Samen waren zij goed voor 11,2 miljoen vakanties.

Oudere vakantiegangers gemiddeld vaker op vakantie

Het aandeel vakantiegangers onder de 55 jaar is met 83 procent hoger dan de 74 procent bij ouderen. De 55-plussers die met vakantie gaan, trokken er met 3,2 vakanties gemiddeld echter vaker op uit dan de jongeren (2,8 vakanties). Ouderen gingen daarbij vaker uitsluitend op lange vakanties. Bij 55-minners is het aandeel dat zowel korte als lange vakanties hield juist hoger.

Helft van de vakanties in eigen land

Senioren brachten ruim 51 procent van hun vakanties in eigen land door. Ruim 42 procent werd binnen, en slechts 6 procent buiten Europa gehouden. Duitsland was met bijna 12 procent van alle vakanties de favoriete buitenlandse bestemming van ouderen. Ook Frankrijk en Spanje zijn met 6 procent vrij populair. Jongeren blijven met 48 procent wat minder in eigen land en gaan met 8 procent wat meer naar landen buiten Europa.

Ouderen met lager inkomen blijven vaak thuis

Naast bijvoorbeeld gezondheid speelt ook het inkomen van ouderen een belangrijke rol bij hun vakantiegedrag. Van de ouderen uit de laagste inkomensgroep is één op de drie in 2012 niet met vakantie geweest, bij de midden- en hogere inkomens was dat respectievelijk 14 en 22 procent.

Oudere vakantiegangers met een lager inkomen blijven met 56 procent wat vaker in eigen land dan de midden- en hogere inkomens met respectievelijk 51 en 46 procent.

Bron: CBS

May 23, 2014