Berichten

Meer plannen voor zomervakantie in eigen land

Meer Nederlanders willen de zomervakantie dit jaar in eigen land doorbrengen.

Volgens het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC-NIPO) kiezen circa tweeënhalf miljoen mensen komende maanden voor een binnenlandse reis. Dat zijn er zo'n 2 procent meer dan een jaar geleden.

Door het goede weer in het voorjaar is vooral het aantal mensen met plannen om te gaan kamperen in Nederland gegroeid, zegt een woordvoerster woensdag.

Ook de economische crisis speelt een rol. Nog altijd zijn er veel mensen die vanwege hun financiële situatie liever dichter bij huis op vakantie gaan.

Het aantal Nederlanders dat aangeeft naar het buitenland te zullen afreizen voor de zomervakantie, is met 150.000 (2 procent) teruggelopen ten opzichte van twaalf maanden terug.

In totaal wil ongeveer twee derde van de Nederlandse bevolking deze zomer op reis, blijkt uit de cijfers van NBTC-NIPO. Dat zijn bijna 10,5 miljoen mensen, ofwel 0,5 procent minder dan vorig jaar.

Hiervan gaan er zo'n 7,5 miljoen naar het buitenland. Circa vijfhonderdduizend mensen weten nog niet of ze de grens over zullen gaan of niet.

Frankrijk

Ondanks een daling van het aantal plannen blijft Frankrijk met afstand de nummer één buitenlandbestemming komende zomer, met 1,3 miljoen Nederlandse bezoekers. Spanje is voor Nederlanders vakantieland nummer twee met achthonderdduizend bezoekers.

Ongeveer 55 procent van alle zomerplannen voor een binnen- of buitenlandse reis is begin april al geboekt, stelt NBTC-NIPO. Bijna 30 procent van de vakantiegangers moet nog boeken en ruim 15 procent gaat naar verwachting op de bonnefooi.

Bron: Nu.nl May 23, 2014Nederlanders boeken het vaakst last minute

Nederlanders boeken het vaakst op het laatste moment een hotel, zo blijkt uit een nieuw onderzoek. Ook geven zij minder uit aan een hotelovernachting in vergelijking met andere nationaliteiten.

Bijna veertig procent van de Nederlanders boekt pas een hotel in de laatste week voor het vertrek. Dat blijkt uit een onderzoek van een reiswebsite waarin werd gekeken naar het boekingsgedrag van onder meer Nederlanders, Belgen, Duitsers, Zweden, Denen en Noren.

Nederlanders blijken ook minder uit te geven aan een hotelovernachting. Per nacht wordt er gemiddeld 85 euro uitgegeven.

Ook vakantiegangers uit andere Europese landen reserveren vaak op het laatste moment. Wel besteden zij gemiddeld meer aan een hotelovernachting in vergelijking met Nederlanders. Duitsers geven ongeveer 95 euro uit en Belgen spenderen 100 euro per nacht.

Voordeliger

Uit eerder onderzoek van de ANWB blijkt overigens dat laat reserveren vaak voordeliger is dan vroeg boeken. Dat zou een reden kunnen zijn dat veel Nederlanders pas een week voor vertrek een hotel boeken. Een nadeel van laat reserveren is dat het aanbod vaak veel beperkter is.

Zweden, Noren en Denen boeken hun hotelovernachting het verst vooruit. Bijna 17 procent van de inwoners van Noorwegen boekt zelfs al drie maanden voor vertrek een hotel. Gemiddeld wordt door Noren 205 euro uitgegeven aan een hotelovernachting.

Bron: Nu.nl May 23, 2014